Svaret er egentlig relativt enkelt:
– når jeg ikke fyller de sentrale kravene til å fylle stillingen eller
– når jeg vet at jeg ikke vil ta jobben selv om jeg fyller kravene.

Har du søkt på mange jobber, og i noen tilfeller kanskje har kommet til intervju, men fortsatt ikke fått jobben. Da er det på tide tenke annerledes eller å få andre til å se på hva du gjør. Tenk på de som har søkt flere hundre jobber og fortsatt ikke får napp!

Ser du langt etter jobben?

Søknaden eller din CV kan kanskje trenge litt oppgradering, eller kanskje du ikke leste utlysningen nøye nok, eller stilte de relevante spørsmålene om hva arbeidsgiver var på jakt etter. Kanskje du egentlig ikke ville jobbe der, eller ønsket å pendle eller flytte, men søkte fordi du følte deg forpliktet til å søke mange nok jobber.

De fleste vet og erkjenner hva som skjer med den enkelte i slike situasjoner. Egentlig tar det vel bare omtrent 3 mnd. før selvbildet er under null når du ikke har kommet deg i jobb. Det tar dessverre adskillig lengre tid å bygge selvbildet opp igjen.

Søk jobber, men vurder nøye i hvilken grad du fyller sentrale formelle faglige krav og forventninger til personlige egenskaper. Du kan nå opp selv om du ikke fyller alle formelle krav. Dersom ingen søkere fyller alle krav så kan arbeidsgivere vurderer etter andre kriterier.

Ingen vet alt på forhånd.

Blir du innkalt til intervju kan du forutsette at du tilfredsstiller tilstrekkelig med formelle krav til å fylle jobben. Da går det på om du innfrir forventningene til de personlige egenskapene til å utføre jobben. De fleste jobber innebærer en opplæringstid, om ikke annet for bli kjent med jobbens handlingsrom. Husk at et intervju også er en arena for dine spørsmål. Arbeidsgiver prøver kanskje å selge stillingen til deg. Vil du kjøpe?

Mange ser ikke for seg at den som ansetter ser etter mer enn om du innfrir kompetansekravene og personlige egenskapene. Men hvordan vurderes du opp mot de øvrige ansatte? Vil du passe inn sammen med de du skal jobbe tett opp mot? Vil din kompetanse og erfaring bli en utfordring for andre og kan din væremåte utløse spenninger i kollegiet? Hva med dine forventninger i jobben; vil de bli innfridd?

Tilnærmingen til dette fra arbeidsgivers side vil nødvendigvis variere. Den eneste måten du kan få svar er å spørre om hvilke vurderinger som ble lagt til grunn hvis du ikke ble valgt.. Fyller du kravene så kan det være helt andre vurderinger som ligger til grunn enn du forestiller deg. Et nei er et nei, men det behøver ikke være noe galt med din kompetanse eller personlighet.

Hvis du vil vit må du spørre.

Du får ikke svar hvis du ikke tør spørre, i intervju og ved et avslag. 
Be om et ærlig svar. Et ærlig svar gir deg gode muligheter for å opprettholde ditt selvbilde.

Det er mulig å få hjelp, selv i koronatider. Velg en venn eller en proff.